WAT IS TEMPERING


Tempereren is een warmtebehandeling die glas versterkt tot ongeveer vier keer de sterkte van niet-gehard glas. Als gehard glas breekt, breekt het in kleine, ronde stukjes in plaats van in gekartelde scherven.

Het temperingsproces begint met gesneden en gewassen glas dat door een temperoven gaat, hetzij in een batch of een continue toevoer. Het glas wordt verwarmd tot meer dan 600o Celsius voordat het door middel van blussen, het koelproces, gaat. Tijdens het blussen blaast hogedruklucht het glas uit spuitmonden in veel verschillende posities. Het buitenoppervlak van het glas koelt veel sneller af dan het midden, waardoor het midden van het glas probeert terug te trekken van het buitenoppervlak.

Glas kan ook chemisch worden gehard. Het glas wordt ondergedompeld in een gesmolten kaliumzoutbad dat ervoor zorgt dat de natriumionen in het glas worden vervangen door grotere kaliumionen. De grotere kaliumionen vullen de gaten op die de natriumionen achterlaten, waardoor een staat van compressie in het buitenoppervlak van het glas ontstaat. Deze methode is duurder dan het gebruik van een temperoven, dus het wordt niet zo vaak gebruikt.

glazen balustrade @ wingman monatage

wat is beloopbaar glas eigenlijk?